Om nieuwe of gewijzigde software goed te kunnen testen, is zoveel mogelijk informatie nodig. Wat moet er precies getest worden, hoe wordt de software gebruikt en waar kunnen gebruikers allemaal op klikken? Het zijn slechts een paar van de vragen die gesteld én beantwoord moeten worden. Dergelijke informatie kan uit allerlei documentatie gehaald worden, weet Renée. “Dat kan een functioneel ontwerp zijn, verschillende flows, user stories. Zelfs uit een handleiding kun je nog wat halen.”
Juist omdat er zoveel informatie verzameld moet worden vanuit verschillende bronnen, ontbreekt er nog wel eens wat. Zo ook bij de verzekeringsmaatschappij waar Renée nu als testconsultant werkt. Er waren flows opgesteld door de business, waaruit het niet altijd duidelijk was welke acties een gebruiker moet nemen om bij een gewenst resultaat uit te komen. “Alles stond in het verwachte resultaat beschreven. Dat moest ik dus zelf uit elkaar gaan trekken”, vertelt ze nu.
Aan de slag met flows
Om er gemakkelijk achter te komen welke informatie er nodig is om de juiste tests op te zetten, werkt Renée graag met flows. Daarin staat precies welke acties en beslispunten er zijn, en wat het verwachte resultaat is. Door zo’n flow zelf uit te tekenen als tester, wordt duidelijk waar nog informatie ontbreekt.
Het tekenen van een flow kan echter veel tijd kosten. Zeker als alle informatie uit teksten gehaald moet worden, merkt Renéé. “En als het klaar is, moet het vaak ook nog gecontroleerd worden.” Dat kost ook weer extra tijd. Vooral als de ander niet direct veel verstand heeft van testen en de flow niet goed kan lezen.
Voor het maken van flows zijn allerlei tools beschikbaar, maar Renée geeft de voorkeur aan TestCompass. Deze tool richt zich in het bijzonder op softwaretesters, wat bij veel andere programma’s niet het geval is. Ook bijzonder aan deze tool is dat het je niet alleen flows laat uittekenen, maar daar scenario’s van maakt. Die scenario’s zijn vervolgens te voor logische en fysieke tests. Dat werkt als volgt: met drag and drop sleep je nodes naar de juiste plekken. Vervolgens voeg je daar data en vereisten aan toe. Mist er nog data, dan geeft het programma dat precies uit.
Zo teken je de gehele flow – van startpunt naar gewenst eindpunt – uit. Als je klaar bent, maak je er met een druk op de knop een testcase van, die je exporteert naar Excel Test Design. Die testcases kun je uitvoeren in het System Under Test. “Dat gaat veel sneller”, merkt Renéé. Bovendien is het geheel ook goed leesbaar voor anderen binnen het team. Wordt een flow geüpdatet, dan kan de test gemakkelijk bijgewerkt worden
Introductie met weerstand
Renée pitchte de tool bij het team van testers binnen het bedrijf. Tot haar verbazing waren zij weinig geïnteresseerd. “Er waren er twee die echt interesse hadden”, vertelt ze. “Een collega die het zelf ook al gebruikte en nog eentje, die het nog niet gezien had.”
Ondanks de koele reactie van de andere testers, bleef Renée wel met TestCompass werken. Tijdens een demo toont ze de tool ook aan collega’s uit haar eigen team. Dat levert wél een enthousiaste reactie op. “Zij vonden het superinteressant en zouden het zelf misschien ook wel willen gebruiken.” Ook beheerders zijn immers regelmatig bezig met testen. “Eén van de IT-managers heeft het nu goedgekeurd voor gebruik.” De proefversies die op het moment van schrijven nog worden gebruikt, worden binnenkort dus omgezet in daadwerkelijke licenties.
Wat Renée betreft is dat een goede zet van het bedrijf. “Het bespaart je echt tijd. En deze tool geeft je gespreksstof wanneer je in gesprek gaat met degene die meer inhoudelijke kennis heeft van hoe iets gebruikt wordt. Ik kan iemand in de flow gewoon laten zien waar een gebruiker begint en de ander vragen hoe ze vanaf daar bij het gewenste resultaat komen. Zo kom je op acties en beslispunten die je nodig hebt voor je scenario’s.”
Toch verwacht ze niet dat alle testers binnen het bedrijf de tool gaan gebruiken, aangezien zij de noodzaak er nog altijd niet van inzien. “Ik heb gemerkt dat voornamelijk mensen die niet de hele tijd met testen bezig zijn, het meest geïnteresseerd zijn in het gebruik van deze tool”, zegt Renée. Binnen haar eigen team is TestCompass dan ook een blijvend succes. Toch blijft Renée ook professionele testers op TestCompass wijzen. “Het zou ook nuttig zijn voor professionele testers. Je moet de flow zelf maken in TestCompass en dat kan nieuwe inzichten opleveren. Binnenkort geef ik op de kennisdag van Salves een demo van de tool. Ik ben benieuwd naar de reacties.”
Test Engineer Regio West
- 32 - 40 uur
- €3.000 - €5.500 bruto
- Onbeperkt opleidingsbudget