Als technisch applicatiebeheerder bij een ziekenhuis was ik al bekend met de gezondheidszorg. Ik heb in die rol veel geleerd in de breedte van het IT-vak omdat ik mij bezighield met verschillende applicaties. Ondanks dat ik het er naar mijn zin had, was ik op een gegeven moment wel op zoek naar een nieuwe uitdaging. Een oud klasgenoot van mij werkte al bij Salves en vertelde over haar werk als Test Consultant en over Salves als werkgever. Ik werd heel enthousiast van haar verhaal. Testen is een specialistisch vak. Je richt je 100 procent op het testen. Ik besloot te gaan praten met Salves. Op 1 januari 2022 begon ik en ik voelde me meteen thuis.

Tijdens mijn eerste opdrachten werd ik goed begeleid door ervaren Test Consultants van Salves. Een applicatiebeheerder heeft ‘testen’ als deeltaak, dat hielp mij in het begin zeker wel. Ik heb tijdens mijn eerste opdracht meerdere testscripts van verschillende domeinen binnen het ChipSoft EPD HiX uitgewerkt om regressietesten te kunnen doen. De scripts heb ik opgesteld en doorgelopen op basis van HiX 6.2-standaardcontent. Daarna heb ik deze ingelezen in Testersuite, die binnen het Diakonessenhuis gebruikt wordt voor het uitvoeren van de testen.

Werkprocessen kennen

Mijn tweede opdracht was ook in de zorg maar niet bij een ziekenhuis. De werk- en zorgprocessen leren kennen, was voor mij hier wel een uitdaging. Je moet de processen van een organisatie goed begrijpen om testscripts te kunnen maken. Ook binnen de ziekenhuiswereld zijn er verschillen in processen. Ieder ziekenhuis en zelfs iedere medische discipline werkt weer op zijn eigen manier. Ook voor een testtraject bij een ziekenhuis moet je dus ieder proces doorlopen en customizen op klant-specifieke wensen.

De basis is altijd een mastertestplan, waarin je de risico’s beschrijft en hoe je die kunt afdekken. Vervolgens bepaal je welke testtechnieken je gaat inzetten. Bij mijn laatste opdracht, bij Gelre Ziekenhuizen, had Projectleider Testen Esther Pichel al het testplan opgesteld. Met z’n drieën, naast Esther ook testcoördinator Dennis van den Langenberg, waren we vanuit Salves betrokken bij het testtraject rondom de implementatie van HiX.  Je werkt dan natuurlijk ook samen met zorgmedewerkers en professionals van de leveranciers en IT’ers van het ziekenhuis.

Bij Gelre Ziekenhuizen heb ik meerdere zorgprocessen beschreven en daar testscript voor opgesteld. Je moet je een script voorstellen als een beschrijving van alle stappen die een patiënt doorloopt binnen een zorgproces. Een testscript schrijf je zo dat iedereen zonder IT-achtergrond het begrijpt. De gebruikers in een ziekenhuis, moeten er mee uit de voeten kunnen. Zorgmedewerkers krijgen een training in omgaan met HiX. Op interne testdagen doorloopt iemand die voor patiënt speelt het script. De zorgmedewerkers die in het dagelijks leven betrokken zijn bij dat zorgproces voeren het script uit. Het doel van deze test is vaststellen in hoeverre de inrichting van het EPD op de juiste wijze werkt en volgens de afspraken is opgeleverd. Bijzonder is dat Gelre Ziekenhuizen het gehele EPD naar de Cloud heeft getild. Of het EPD in de cloud zit of niet, heeft verder geen invloed op de werkprocessen en het functioneel testen.

Welzijn consultants staat hier voorop

Salves is echt een leuke club om voor te werken. De omgang met collega’s, ook op een hoger niveau in de organisatie, is heel informeel. De lijnen zijn kort en ik ervaar veel respect en gelijkwaardigheid. Ze hebben oog voor jou als mens. Het welzijn van de consultants staat voorop, dat kenmerkt de bedrijfscultuur bij Salves. Ik vind de wereld van de zorg sowieso mooi om voor te werken, het doet er toe wat je doet.

Op het vlak van persoonlijke ontwikkeling is hier bij Salves veel mogelijk. Er is bijvoorbeeld een onbeperkt opleidingsbudget voor als je je op jouw werkvlak verder wilt ontwikkelen. Ik wil heel graag nog veel beter worden als Test Consultant. Allround tester worden door ervaring en kennis op te doen. Ik heb ook veel belangstelling voor automatisering van het testproces, dat is toch wel de toekomst. Misschien ga ik mij daarin wel specialiseren.