OP DE RETRO-TOUR: KNIPPEN EN PLAKKEN

We zijn altijd bezig om nieuwe manieren te vinden waarmee we de onderwerpen tijdens de meetups sterker kunnen overbrengen. Daarom werden de deelnemers van onze meetup bij binnenkomst geconfronteerd met niet alleen een volledig gedekte dinertafel, maar ook met allerlei tijdschriften, lijm en scharen. Een stapje terug in de tijd om de toekomst inzichtelijk te maken. Letterlijk knippen en plakken, een ouderwetse en vooral analoge manier van ordenen, is een techniek die je in de retrospective of team value sessie kunt gebruiken. Het is en blijft natuurlijk een Agile meetup; het is niet meer dan logisch dat we daar dan Agile-technieken toepassen. In plaats van traditionele vergaderingen of bijeenkomsten. Om dit soort meetups succesvol te laten verlopen, is interactie met elkaar en met de hulpmiddelen van groot belang.

KWALITEITEN

Met deze meetup proberen we te definiëren wat een Agile Tester is met daarbij de kenmerken en kwaliteiten die een Agile Tester moet hebben. Die kwaliteiten hebben wij verdeeld in vijf onderwerpen: technische kennis, soft skills, persoonlijkheid, uniek voor Salves en “?”. Het vraagteken staat voor eigen inbreng. Wees creatief! Jezelf steeds opnieuw afvragen wat er nodig is, wat de toegevoegde waarde is van iemands persoonlijkheid, wat de markt vraagt en meer. Wij van Salves vragen onszelf ook steeds opnieuw af: wat is er nodig?

WAAR LET JE OP ALS JE OP ZOEK GAAT NAAR EEN AGILE TESTER?

Dat is dus de hamvraag. Onze deelnemers van de meetup definiëren een Agile Tester als volgt:

  • Wat vindt de business? De Agile Tester moet betrokken zijn bij wat de business wil, en daar constant rekening mee houden.
  • Agile diversiteit Niet alleen goed zijn in één Agile framework, bijvoorbeeld Scrum, maar ook kennis hebben van bijvoorbeeld scaling, lean of DevOps.
  • Multiple skilled Van automatisering tot functioneel tester, en alles daartussen!
  • Informeel leiderschap Communicatief, sociaal en aanwezig. Een stille mus is niet meer van deze tijd.
  • Humor Verbindt mensen, want een goed team levert goede prestaties.
  • Kennisborging Niet alleen nadenken over wat je doet als je op je opdracht zit, maar ook nadenken over wat je achterlaat.
  • Meedenken op meerdere niveaus Bijvoorbeeld met de programmeurs over de aanpak van een implementatie, maar ook met de product owner over een realistische backlog indeling.
  • Zichtbaarheid Geen stille muis!
  • Eigenaarschap Als een team en als een individu.
  • Inzet van welke tool? Tools effectief weten in te zetten, en niet omdat het “moet”.
  • Future proof Niet alleen goed zijn/ worden in de bestaande trends, maar vooruitkijken en kunnen inschatten wat de technieken van de toekomst zijn.

BEST LASTIG NOG, ZO’N DEFINITIE

Het bovenstaande lijstje kwam uiteindelijk tot stand nadat de deelnemers eerst individueel, middels het knippen en plakken, nadachten over de vereisten van een Agile Testers en vervolgens in groepsverband. Per groep werd één definitie opgesteld en nadat alle groepen hun gezamenlijke ideeën hadden gepitcht, definieerden we met alle deelnemers gezamenlijk wat een Salves Agile Tester nu precies is. In drie slagen van 12 varianten tot de ultieme Salves Agile Tester! Met behulp van deze structuur konden we in korte tijd toch deze lastige definitie gestalte geven.

DE VOLGENDE MEETUP

Voor onze volgende meetup gaan we verder met onze kennisdeling en verbreding. Dit keer gaan we samen een alternatieve manier van vergaderingen ondervinden! Onze ervaringen en tips vind je terug in onze volgende blog!