Toplocaties

“De eerste drie dagen verbleven we met alle elf trainees in een villa in Penedès”, vertelt Rida. “Dit stadje ligt in een wijnstreek, een uur van Barcelona af. Hier konden we heerlijk relaxen aan het zwembad, sporten of een potje tafeltennissen. Het huis was van alle faciliteiten voorzien. Daarna vertrokken we richting Barcelona. Hier verbleven we in twee appartementen. Alle trainees hadden een eigen slaapkamer; de keuken en badkamers deelden we. Omdat de appartementen midden in de stad lagen, konden we alles lopend doen.” Ibtissam: “Binnen twintig minuutjes lopen waren we bij de coworking space waar onze trainingen werden gehouden. We zagen ook andere Salvessers die daar aan het werk waren, als onderdeel van hun workation. Dat was heel leuk om te zien.”

Wedstrijd van FC Barcelona

De trainees werden in Barcelona verder opgeleid tot test consultants. In het weekend en ’s avonds waren ze vrij. Ibtissam: “Overdag gingen we naar de coworking space om training te volgen. Zo kregen we een training in communicatievaardigheden en in Tosca, een tool om testen te automatiseren. ’s Avonds rustten we meestal een uurtje uit en gingen we daarna de stad in om wat te eten. We konden ook koken, maar…” Rida, lachend: “Dat hebben we eigenlijk alleen in Penèdes gedaan! Uit eten beviel toch beter.” Een aantal trainees zijn ook naar een wedstrijd van FC Barcelona geweest. “Dit was echt geweldig”, aldus Ibtissam. “Ik heb stiekem helemaal niks met voetbal, maar de sfeer in het stadion was fantastisch. Ik zou zo nog een keer willen gaan.” Rida: “En Barcelona won. Dat was echt perfect.”

Rida en Ibtissam

Hechte band

Wat is de trainees het meest bijgebleven van hun avontuur in Spanje? In koor: “De vriendschappen!” Rida vertelt: “Ik heb onze mede-trainees én trainers daar nog beter leren kennen. Je hebt met iedereen contact en leert van elkaar. In korte tijd word je heel hecht als groep. Onze trainers polsten regelmatig of alles nog goed ging, of we het niet te druk hadden enzovoorts. Alles was zo goed geregeld.” Ibtissam: “Op een avond zijn we voor de zonsondergang naar de Bunkers Del Carmel gelopen, een uitzichtpunt over de stad. Het was een flinke klim, maar dit samen doen en de gesprekken die je vervolgens hebt met het uitzicht over de stad onder je… Dat blijft me zeker bij.”

Op eerste opdracht

Inmiddels zijn Rida en Ibtissam weer terug in Nederland. Ibtissam is gestart met haar eerste opdracht bij de gemeente Rotterdam als functioneel tester van een Mendix applicatie. Rida is volop in gesprek met mogelijke opdrachtgevers en tegelijkertijd bezig met een training in DevOps en het behalen van dit certificaat. Gelukkig spreken ze elkaar nog wel: “We zien de trainees elke maand om bij te praten en ervaringen uit te wisselen”, vertelt Rida. “Dat is heel leuk, zo houd je de onderlinge band goed. Ik ben dankbaar voor deze hele ervaring. Ik ken niet veel bedrijven waarbij je in het traineeship al naar het buitenland kan, laat staan ieder jaar op workation mag.”