De keuze voor IT

“Voordat ik met het traineeship startte, had ik nog geen werkervaring binnen de IT”, vertelt Ibtissam. “Ik heb fiscaal recht gestudeerd en ben gaan werken bij de Belastingdienst. Maar eigenlijk was ik altijd al geïnteresseerd in IT en wilde ik een carrièreswitch maken. Het traineeship kwam dus als geroepen.” Voor Rida was IT een oude bekende: hij heeft Business IT & Management gestudeerd. Na een jaar als supermarktmanager te hebben gewerkt, wilde hij zich verder ontwikkelen in de IT. “Om me goed te oriënteren, ben ik gaan meelopen met verschillende testers en developers die ik ken. Het testen sprong er voor mij echt uit. Waarom? Het is het belangrijkste proces om de kwaliteit van IT te waarborgen, iets wat erg wordt onderschat. Salves was een logische keus: ik voelde me gelijk thuis bij het bedrijf.”

Aandacht voor soft skills en techniek

De twee leerden elkaar én de andere trainees kennen tijdens de joinersdagen. Daarna startten de eerste trainingen. Ibtissam vertelt: “We kregen eerst trainingen op het gebied van soft skills. Denk bijvoorbeeld aan het herkennen van je eigen teamrol met de Belbin-methode en communicatieve vaardigheden. Soms werden deze trainingen gegeven door Salvessers, soms door externe trainers. Vervolgens kregen we de cursus International Software Testing Qualifications Foundation (ISTQB) en een training tot professionele scrum master. Voor beide trainingen hebben we de certificaten behaald.” Rida vult aan: “Ook VBA en CI/CD waren onderdeel van het traineeship. De planning was goed gevuld! Omdat ik een aantal van de certificaten al had behaald vanuit mijn opleiding, kreeg ik de mogelijkheid om me verder te verdiepen in andere tools. Dat vond ik super. Zo behaalde ik onder andere het Tosca automation specialist 2 certificaat.”

Familiegevoel

De theorie werd afgewisseld met klantbezoeken. Ibtissam: “We zijn bijvoorbeeld op bezoek geweest bij Rijkswaterstaat, De Alliantie en DELTA Fiber. Daar kregen we demo’s van de Salvessers die daar werken. Het vak kwam zo meer tot leven. Ook kregen we uitleg over Salves zelf. Hoe steekt de organisatie in elkaar?” Rida: “We reisden heel wat af. Maar omdat je zoveel leert en zo’n hechte band opbouwt met de andere trainees, reisde ik graag. Na anderhalve week had ik het gevoel dat ik deze mensen al jaren kende. En straks op opdracht heb je een reistijd van maximaal een uur. Dat is goed te doen.” Ibtissam: “Een leuke reden om onderweg te zijn, was toch wel zeker de workation! In de eerste twee maanden gingen we twee weken met alle trainees naar Spanje. Dan bouw je echt een band op. We hebben binnen korte tijd veel over elkaar en onszelf geleerd. Soms hoor je wel dat je familie bent geworden.”

Nieuwsgierig geworden naar de ervaringen van Rida en Ibtissam in Spanje? Lees hier volgende week meer over!