Inzicht in financiële stromen

Bij PwC werkt Robert onder andere aan de internationale applicatie Financial Drawing Board (FDB). Hij legt uit: “Deze applicatie wordt specifiek door accountants en fiscalisten gebruikt om financiële en fiscale stromen inzichtelijk te maken voor hun cliënten. Voorheen gebeurde dit veelal in PowerPoint, wat niet erg dynamisch is. Met de FDB-applicatie kunnen ze bedrijfsstructuren uittekenen. Ze geven bijvoorbeeld weer wat er bijvoorbeeld gebeurt als je bezittingen van de ene bv naar de andere verschuift. Heeft dat een gunstige invloed op de belastingen of financiële stromen voor het aankomende jaar, of niet? De applicatie heeft een enorme verbetering op het gebied van efficiëntie en modellering voor de financiële markt met zich meegebracht.”

Snel handelen en code verbeteren

Vanwege de regelmatig voorkomende wettelijke aanpassingen is Robert continu bezig met de ontwikkeling van de applicatie. Zo zijn er vier aspecten waaraan hij werkt: de front-end, de back-end, de database en de infrastructuur waarop de applicatie draait. “Het leuke is dat ik overal een vinger in de pap heb”, zegt hij. “Doordat ik vroeg betrokken ben in het proces, kan ik snel handelen en eventueel de code of infrastructuur verbeteren. Ik hoef niet per sé te wachten tot de applicatie op de testomgeving live staat. Daarnaast worden er vaak zaken toegevoegd aan de applicatie, afhankelijk van de wetgeving in het land waar hij wordt gebruikt. Zo stelt een specifieke wet in Amerika dat de server waarop Amerikaanse gegevens worden bewaard, zich ook fysiek in Amerika moet bevinden én moet worden beheerd door een Amerikaan. Aan die wetgeving moeten we wel voldoen.”

Testen en projectmanagement

Robert heeft het ontwikkelproces van A tot Z geautomatiseerd. Developers krijgen automatisch bericht als er iets is ‘omgevallen’, waarna Robert meekijkt. Hij vertelt: “Een functionele tester houdt zich veel bezig met quality assurance. Dat heb ik helemaal geautomatiseerd. Naast het programmeren, wat zo’n twee derde van mijn tijd in beslag neemt, houd ik me bezig met projectmanagement. Denk daarbij aan het bijhouden van Jira tickets, releases plannen, releasenotes publiceren, het in de gaten houden van de workloads van collega’s, Agile sprints indelen en dagelijks overleg met hen over de openstaande activiteiten. Ik heb een goede balans weten te vinden tussen het testen en het projectmanagement. Die combinatie vind ik ook het leukste aan mijn werk: het houdt het uitdagend en afwisselend.”