Van onderwijsassistent naar hoofddocent

Je zou het niet zeggen, maar op de middelbare school vond Robert het heel moeilijk om voor de klas te staan. Dat veranderde toen hij ging studeren. Robert: “Ik kwam erachter dat ik het leuk vind om te praten over dingen die ik interessant vind. Zo werd ik al snel onderwijsassistent en gaf ik onder andere lezingen op symposia. Na mijn studies in Geneeskunde en Artificial Intelligence startte ik met een IT-traineeship. Ik had behoorlijk wat kanttekeningen kenbaar gemaakt bij de trainingen, waardoor ik werd uitgenodigd om een keertje mee te lopen met een trainer. Dat beviel zo goed, dat ik binnen een jaar hoofddocent werd van vijf technische trainingen en twee nieuwe trainingen ontwikkelde. Na een poosje werd het tijd voor iets nieuws. Zo kwam ik bij Salves in dienst.”

Een eigen manier van leren

Binnen Salves verzorgt Robert verschillende trainingen naast zijn werk als test consultant. “Deze zijn zowel technisch als niet-technisch”, vertelt hij. “Zo geef ik trainingen in soft skills, zoals didactische vaardigheden, maar bijvoorbeeld ook in CI/CD, Java OCA8, open-source testautomatisering en gestructureerd programmeren. De groepen waaraan ik lesgeef houd ik bewust klein, omdat ik iedereen persoonlijke aandacht wil geven. Er zitten gemiddeld tien individuen voor mij die ieder een eigen mindset hebben. Daar moet je de tijd voor nemen; je kunt mensen niet in een hokje stoppen. De één denkt meer technisch en de ander meer functioneel. Er leiden meerdere wegen naar Rome en zodoende verzinnen cursisten zelf constructies die voor hen werken. Dat vind ik geweldig om te zien en om te begeleiden: daar leer ik immers ook van.”

Absolute energiegever

Van functionele testers tot agile coaches tot directeuren: Robert geeft ze allemaal les. Maar ook de trainees van Salves vallen deels onder zijn hoede. “Een deel van het traineeship wordt in Barcelona gehouden”, vertelt hij. “Daar leer ik de trainees onder andere programmeren met Java, kennismaking met CI/CD pipelines, SQL en Visual Basic for Applications (VBA), wat gebruikt wordt om het Microsoft Office pakket op een basaal niveau te automatiseren. In het traineeship merk je niveauverschillen onder de cursisten. Een uitdaging is om degenen die al een stap verder zijn, wel te prikkelen. Zo heb ik tijdens het laatste traineeship uiteindelijk twee klasjes gemaakt voor de Java cursus, waardoor ik de trainees bij de les hield en ze op hun eigen niveau uitdaagde. Het is dan des te leuker om te horen dat de trainees mijn manier van lesgeven waarderen, of dat een directeur me af en toe nog belt voor advies. Lesgeven is een absolute energiegever voor mij.”