Erwin en Merel werken door de strikte coronaregels in Nederland al twee jaar lang bijna uitsluitend thuis. Ze missen naar kantoor gaan, met collega’s lunchen en samen de kroeg in gaan. Dingen die in Barcelona door de veel lossere coronaregels gewoon kunnen.

Met blote benen op de fiets

“We vertrokken allebei zonder plan hoe we onze vrije tijd wilden invullen”, zegt Erwin. “Natuurlijk wilden we de toeristische hoogtepunten zien, zoals Parc Güell, maar verder hadden we vooraf nog geen idee hoe we onze dagen zouden invullen.” Hij had Merel tot aankomst in Barcelona zelfs nog nooit ontmoet. “Maar we kunnen het heel goed met elkaar vinden”, lacht Merel. “We hebben ook buiten werktijd veel samen opgetrokken. Na het werk lekker een terrasje pakken, uit eten gaan, wandelingen maken door de haven. Heerlijk!”

Hun dagen zagen er in Barcelona totaal anders uit dan thuis in Nederland. “Ik ging lekker op de fiets naar kantoor, met hooguit een spijkerjasje aan en vaak blote benen”, zegt Merel. “We deelden het kantoor met andere mensen die via SweetSpot een tijdje in Barcelona werkten. Dat was fijn. Eindelijk gewoon weer eens aanspraak bij de koffieautomaat. En lunchen op het zonovergoten dakterras van ons kantoor.”

Individueel of groepsappartement

Merel koos voor een groepsappartement dat ze met twee andere dames deelde. “In Amsterdam deel ik ook een woning met huisgenootjes”, zegt ze. Erwin hechtte juist wel aan zijn privacy en koos voor een privé-appartement. “Ook omdat mijn dochter van 18 een weekje wilde langskomen. Bovendien kreeg ik vlak voordat ik vertrok een relatie. Zij kwam ook vier dagen over en dan is het helemaal fijn om een eigen appartementje te hebben.”

Dat kan Merel beamen. “Heel grappig, want ik zat in dezelfde situatie. Ik had net een vriendje toen ik vertrok. Hij is een paar dagen langs geweest. Op dat moment zou een individueel appartement meer privacy hebben geboden. Maar ach, zoveel waren we ook weer niet in het appartement, want in Barcelona kon je gewoon tot vier uur ’s nachts stappen.”

Beter concentreren

Leidde al dat niet af van het werk? “Nee, ik ging er juist harder van werken”, zegt Merel. “Thuis lopen werk en privé door elkaar heen, waardoor ik het moeilijker vind me te concentreren. Doordat ik nu weer als vanouds naar kantoor ging om te werken, vond ik het veel makkelijker om me te focussen.”

De twee merkten dat ze na een week of twee gingen leven als Spanjaarden. “Dan ken je de weg een beetje en ben je gewend aan het ritme dat mensen in Barcelona hebben. De levensstijl is heel anders dan in Nederland, veel relaxter en vooral ook veel spontaner. Mensen spreken niet al drie weken van tevoren af, maar leven veel meer in het hier en nu.”

Smaakt naar meer

Allebei zouden we nog wel eens terug willen naar Barcelona. “Nu ik eraan heb geproefd, smaakt het wel naar meer”, zegt Merel. Ook Erwin wil het graag een vervolg geven. “Al merk ik nu wel in de praktijk wat collega’s van mijn leeftijd bedoelen als ze zeggen dat ze zich aan huis gebonden voelen”, lacht hij. “Mijn dochter heeft niet meer de leeftijd dat haar vader iedere dag thuis hoeft te zijn. Maar nu mijn relatie wat serieuzer wordt, wil mijn vriendin me geen maand missen.” Salves biedt overigens wel de mogelijkheid om de partner een maand over te laten komen, op kosten van Salves. Maar niet iedere partner kan vanaf afstand werken.

Merel heeft die problemen niet. “Nee, mijn vriendje gaat zelf ook naar het buitenland voor zijn werk. Hij vindt het alleen maar tof als hij mij kan opzoeken. Het is zeker voor herhaling vatbaar!”