Eerste stappen in agile

“Ik ben langzaam in het scrummasterschap gerold”, vertelt David. “Ik startte als junior tester en werkte me vervolgens op tot senior tester en testcoördinator. Bij mijn eerdere werkgever en Salves leerde ik scrum, agile werken en de bijbehorende rollen kennen. Het kriebelde bij mij om hier ook mee aan de slag te gaan. Toen werden er bij DELA, waar ik al als testcoördinator werkte, twee nieuwe scrumteams gestart. In het test- en monitoringteam kwam een positie als scrum master vrij. Omdat ik die achtergrond heb en het team goed ken, paste de rol perfect bij mij. DELA maakte een uitzondering op de regel om geen externen voor deze rol aan te nemen en benoemde mij tot scrum master. Inmiddels begeleid ik ook een tweede team als scrum master. Dit is het team waar ik voorheen als testcoördinator werkte. En het mooie is: mijn oude rol is door iemand van Salves opgepakt.”

Coachen van een team

Als scrum master helpt David een groep individuen om effectiever samen te werken. Een team werkt in korte sprints van zo’n twee weken naar een bepaald doel toe. Dat kan bijvoorbeeld het verminderen van downtime van een applicatie zijn. David vertelt: “Ik begeleid en coach het team, wat betekent dat ik zelf niks beslis. Dat moet het team doen. Het is mooi om te zien dat een team sprint na sprint beter samenwerkt en zelf beslissingen maakt. Door veel feedback te delen, demo’s te geven en te laten zien wat je gedaan hebt, creëer je vertrouwen in het team. Ook leren de teamgenoten wat ze aan elkaar hebben. Natuurlijk zijn er ook voldoende uitdagingen. Zeker in de IT werk je met mensen die analytisch sterk onderlegd zijn en sociaal iets minder capabel zijn. Je team kan ook bestaan uit ervaren en minder ervaren personen. Door de verschillende rollen binnen een team te mixen, komen andere inzichten naar boven die het team juist verder helpen.”

Agile eye-openers

“Het leukst is om mensen te laten inzien dat agile werken echt een meerwaarde kan leveren ten opzichte van de standaard watervalmethode. Ik ken mensen die heel kritisch waren op de agile werkwijze. Ze zijn er vervolgens mee aan de slag gegaan. Ik sprak ze na een tijdje en toen waren ze heel enthousiast en overtuigd van de kracht van agile. Ze dragen het zelfs uit naar anderen. Als je IT’ers, van nature kritische mensen, mee kunt krijgen in het verhaal… Dan is dat heel tof.”

Heeft David nog een laatste tip voor aanstaande scrum masters? “Zeker. Volg je eigen weg. Laat je niet te veel leiden door degene die het hardst roept, maar laat iedereen zich gehoord voelen. En let erop dat je je mening goed kan onderbouwen. Je moet geloven in wat je vertelt.”