Om die wens mogelijk te maken stelde Salves voor Dean een ontwikkelplan op. Hij kreeg de kans om binnen een korte periode veel opleidingen te volgen. “Vooral op het gebied van automation en programmeren”, legt Dean uit.

Ketentesten

De Test Engineer begon in januari 2020 bij Salves. “Ik was verantwoordelijk voor het coördineren van een aantal ketentests (ofwel End to End-tests) bij PostNL en werkte binnen CBS. De afkorting staat voor Cross Border Solutions en is de unit binnen PostNL die verantwoordelijk is voor internationale import en export postverwerking.”

Ketentests / E2E-tests zijn applicatie overstijgend, legt Dean uit. “Testcases vertegenwoordigen business flows die impact hebben op meerdere applicaties binnen het applicatielandschap van PostNL.” Dean implementeert testmethodes, registreert de testresultaten en geeft aanbevelingen om de software te verbeteren. PostNL werkt daarbij volgens de principes van het SAFe-framework.

“De ketens bestaan uit een groot aantal applicaties die met elkaar communiceren. Dan moeten alle features goed functioneren, niet alleen in de apps zelf, maar ook tussen de apps onderling.”

Technische bagage

Dean werkte voor hij bij Salves begon al als Projectleider en Testcoördinator. “Organiseren zit van nature in mijn karakter, maar ik merkte dat ik behoefte had aan meer technische bagage.” Inmiddels is hij begonnen aan het opleidingstraject en voert het geleerde ook al uit in de praktijk, voor zover dat binnen de opdracht past.

“Ik zit nu twee jaar in het team als testengineer en heb me het afgelopen jaar kunnen ontwikkelen op gebied van testautomatisering. Ik heb niet alleen veel kunnen testen, maar ook testautomatisering ontwikkeld op basis van de testtool FitNesse, die PostNL gebruikt.” Voor Dean was dit de eerste test automation opdracht. “Automatiseren lijkt een beetje op puzzelen, dat vind ik leuk.”

Typisch Salves

Dankzij het ontwikkelplan kon Dean een groot aantal cursussen en trainingen volgen. De lockdowns tijdens de coronacrisis, die fysieke meetings onmogelijk maakten, stonden dit niet in de weg. “Bij Salves is het mogelijk om elke vakinhoudelijke training te volgen. Zowel als het gaat om soft skills als hard skills. Als je dat wilt, mag je zelf bepalen welke training je via welke opleidingsinstelling volgt. Heb je geen idee? Dan helpt Salves je daarbij.” Op de vraag of de verbreding van zijn kennis hem bevalt, luidt het antwoord: “zeker weten! Ik ben echt op de goede weg, door leuk werk, een mooie opdrachtgever en fijne collega’s.”