Testen is topsport

Klaas Jan vertelt: “Waar testen misschien een stoffig imago heeft, is dat in werkelijkheid helemaal niet zo. Het werk is juist veelzijdig. Je test niet alleen een applicatie, maar hebt ook veel contact met stakeholders. Je moet analytisch sterk zijn, kunnen programmeren en je kennis up-to-date houden. Je moet ook goed zijn in woord en geschrift. Door al deze verschillende werkzaamheden ben je een belangrijke spin in het web. Kortom, testen is topsport!”

Testen, testen en nog worden verrast

Dat hebben de studenten gedurende het college wel gemerkt. “In testen is het goed opschrijven van (niet) functionele requirements cruciaal”, vertelt Michel. “Een eis kan op veel verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Wat voor jou een duidelijke uitleg is, kan bij mij nog vraagtekens oproepen. Op welke manier krijg je voor iedereen helder wat de eis is? Hoe krijg je dat goed geformuleerd? Klaas Jan vult aan: “Een belangrijke tip aan de studenten was om ook het fysieke proces niet te vergeten. Je kunt alles nog zo goed opschrijven en testen, maar als je vervolgens live gaat, kom je ook voor verrassingen te staan. Dat heb ik een aantal jaar geleden zelf meegemaakt. Ik werkte aan een project voor binnenvaartschippers, waarbij zij stroom uit kasten aan de wal wilden halen als ze lang stilliggen. Hierdoor verbruiken de schepen minder diesel. Ik had alles perfect getest, maar vergat dat de kasten fysiek moeten worden opengemaakt. Natuurlijk had ik wel wat sleutels laten maken, alleen waren dat er veel te weinig. Functioneel werkte alles dus goed, maar zonder sleutels kom je nergens…”

Klaas Jan Dijkema en Michel van Nieuwstadt

In agile teams aan de slag

Het gastcollege fungeerde als introductie van de lesstof die de studenten de komende periode gaan doornemen. In teams wordt er gebouwd aan een low-code applicatie in Mendix, waarbij scrum, agile werken en testen voorbijkomen. Een belangrijke les was dat softwaretesten niet gelijk staat aan fouten vinden of dingen kapot maken. Je checkt de kwaliteit van een applicatie, waarbij je de risico’s van het gebruik van de app inzichtelijk maakt. Michel: “Als tester vervul je echt een adviesrol. Vind jij dat een applicatie live kan, of nog niet? En waarom? Goede communicatieve vaardigheden zijn belangrijk voor testers.”

Een mini-retrospective

Op het eind van het college werd er een Kahoot quiz gedaan om de opgedane kennis te testen. De twee winnaars gingen met een Salves goodiebag naar huis. Ook een mini-retrospective mocht niet ontbreken. Klaas Jan: “Ik legde de groep nog een korte stelling voor: meer of minder gastcolleges? Deze werd met duimen omhoog positief beantwoord!”