Jasper is sinds 2019 als Test Automation Specialist in dienst bij Salves. “Bij Gemeente Rotterdam ben ik betrokken bij een groot project,” geeft hij aan. “De organisatie migreert het huidige databasesysteem naar een cloud-database. In het systeem verwerkt de organisatie belangrijke verzoeken en beslissingen voor de medewerkers.”

Deze overgang heeft veel tijd en aandacht nodig. “Zowel aan de tekentafel als bij het uitvoeren van de testen,” legt Jasper uit. “Het is nieuwe technologie, dat is het interessante aan het project.”

Het is in het project belangrijk dat de bestaande data beschikbaar worden gesteld in de nieuwe omgeving. Tegelijkertijd denkt het projectteam na over mogelijke verbeteringen. Waar heb je bijvoorbeeld maatwerk nodig en waar niet? Hoe zorgen we ervoor dat gebruikers zo efficiënt mogelijk kunnen werken? “Dat creëert een spannende mix en genoeg werk voor het testteam.”

Test Automation maakt werk efficiënter

Jasper werkt al langer als tester, maar is bij deze opdracht nadrukkelijk ook bezig met Test Automation. “Eigenlijk kun je die automatisering op twee manieren inzetten,” geeft hij aan. “Ten eerste kun je automatisch complete workflows doorlopen en zo ontdekken waar eventuele fouten zitten. Daarnaast kun je automatisering gebruiken om specifieke processen te genereren.”

Jasper geeft het aanmaken van een gebruiker als voorbeeld. “Het aanmaken van een nieuwe gebruiker is normaal gesproken een uitgebreid proces, dat lukt niet in een enkele muisklik. Door dit te automatiseren, bijvoorbeeld als ik bepaalde zaken wil testen met een fictieve gebruiker, bespaar ik veel tijd.” Test Automation maakt de tester dus niet overbodig, maar kan het testwerk een stuk efficiënter maken.

Gemeente Rotterdam is een grote klant van Salves. Het is een organisatie die veel verschillende diensten levert aan de burgers en de eigen medewerkers. Jasper is niet de enige Salvesser die er aan een project werkt. “Er zijn ook collega’s bezig met een overgang van Citrix naar VMWare. Hiervoor moet een groot aantal applicaties getest worden.”

Samenwerking met developers

Jasper studeerde filosofie in Amsterdam. “Testen kun je best op een filosofische manier benaderen,” is zijn overtuiging. In feite gaat het erom dat iemand een uitspraak doet en dat de filosoof vervolgens toetst of die uitspraak waar is. “Dat is in feite ook de rol van de tester. De developers bouwen iets voor de klant die een bepaalde verwachting heeft. De tester kijkt daarna of de verwachting wordt waargemaakt.”

Binnen het project in Rotterdam vinden vaak veranderingen plaats aan bestaande functionaliteit. Jasper: “Als dat het geval is moeten de ontwikkelaars dat uitgebreid documenteren, zodat ik mijn test kan aanpassen.” Met een glimlach vult hij aan dat je bij testwerk niet iemand moet zijn die het heel belangrijk vindt om iedereen te vriend te houden.

Jasper heeft het naar zijn zin bij Salves. “Het is een bedrijf dat niet moeilijk doet. Er wordt goed en hard gewerkt in een relaxte sfeer.” Ook waardeert hij het dat de onderneming veel ruimte biedt voor het volgen van opleidingen. “En het werk is heel uitdagend.”