De burger op één

Matthias: “Ik ben met wat omwegen de IT ingerold. Ik heb een achtergrond in grafische vormgeving en vond het altijd al interessant om de menselijke interactie met software te onderzoeken. Dat is denk ik ook wel een van de redenen waarom ik wilde doorgroeien in het scrummasterschap. Je laat anderen realiseren dat je een applicatie voor iemand maakt. Er zit altijd een mens achter. Zo werkt een van mijn teams aan een applicatie die fouten in betalingen verwerkt. Denk aan een gemaakte tik- of schrijffout in de belastingaangifte. Het is de wettelijke verplichting van een ambtenaar om het geld op de juiste plek te krijgen. De applicatie versnelt dit proces, waardoor de burger sneller antwoord krijgt op een vraag of probleem met een betaling. Omdat het team dat aan de applicatie werkt weet wie de gebruiker is en begrijpt wat deze nodig heeft, is de betrokkenheid erg hoog.”

Samenwerken opnieuw uitvinden

Toen Matthias anderhalf jaar geleden startte bij de Belastingdienst, waren alle medewerkers gewend geraakt aan het vele thuiswerken. Hierdoor was de onderlinge samenwerking op een lager pitje komen te staan. “Het interactieve teamproces weer op gang brengen, dat was in het begin mijn grote uitdaging”, vertelt Matthias. “Daarnaast zat de applicatie in moeilijk vaarwater. Samen met de product owner en product manager ben ik op zoek gegaan naar een goede manier om het team te ondersteunen en stabiliteit te bieden. We hebben eerst onze eigen rollen duidelijk geïdentificeerd. Ook ben ik het gesprek aangegaan met ieder teamlid. We gingen samen op zoek naar een werkwijze die bij iedereen past. En dat betekende ook weer meer naar kantoor gaan en elkaar fysiek ontmoeten. Het zijn toch de informele momenten tussen het werk door die het verschil maken.”

Structuur en snelheid

Ook bood Matthias meer structuur in het testautomatiseringsproces. Matthias: “De kennisoverdracht kon nog beter. Nu hebben we een stabiel ritme ontwikkeld met vaste momenten waarin het team zaken afstemt. En ik ben ook echt wel trots op een afgerond project omtrent de vliegtax. Ook bij een luchthaven kan namelijk er weleens een foutje ontstaan in een aangifte. Hoe wordt dit dan weer snel verholpen? Op dit project stond vorig jaar erg veel druk. Als team hebben we toen in hoog tempo een nieuwe release afgerond. Dat is wel echt een verschil met toen ik binnenkwam. Het team heeft de samenwerking naar een hoger niveau getild.”

Roeien met de riemen die je hebt

“Het mooie aan het Agile gedachtegoed vind ik dat je altijd kunt herijken”, vervolgt Matthias. “Die flexibiliteit en wendbaarheid maakt het een erg leuk vakgebied. Door mijn achtergrond breng ik er ook graag wat creativiteit in. Bij de Belastingdienst kan het niet altijd even snel en ben je soms afhankelijk van oude systemen. Daarnaast zijn wij bij nieuwe wetgeving de eerste partij die aan de slag moet. Je moet daarom goed afwegen hoe je bepaalde Agile frameworks gebruikt. Ik probeer samen met de andere scrum masters zoveel mogelijk wendbaarheid te creëren en waarde toe te voegen. En daarbij in het achterhoofd houdend voor wie we het allemaal doen: de burger.”