Een uniforme werkwijze over alle vestigingen
Certe levert hoogstaande medische diagnostiek aan de eerstelijns- en tweedelijnsgezondheidszorg in Groningen, Friesland en Drenthe. Dit omvat medisch laboratoriumonderzoek en diagnostische testen zoals echo’s en ecg’s. “Aangezien Certe verschillende laboratoria en vestigingen in Noord-Nederland heeft, is het belang van efficiëntere bedrijfsvoering en harmonisatie groot”, vertelt Jarno van Wijk, testmanager en voorzitter van de Werkgroep Testen. “Een centraal LIS is daarom essentieel voor Certe om een betrouwbare, efficiënte en flexibele organisatie te zijn voor de uitvoering van haar primaire taken. Hierbij horen een strak applicatielandschap en een uniforme werkwijze. Je raadt het al: de grootte van dit project zorgt voor een behoorlijke uitdaging. We willen binnen korte tijd inrichting, integratie en implementatie bereiken. De organisatie moet een nieuwe manier van testen aanleren, wat ook consequenties heeft voor alles eromheen. Hoe pak je dat aan?”
Meerdere testfases in nieuwe testaanpak
Salves is vorig jaar betrokken geraakt bij een programma dat reeds in uitvoering was. Miranda vertelt: “In ons streven naar een geïntegreerd laboratoriuminformatiesysteem wisten we dat testen cruciaal zou zijn. We hebben daarom de expertise van Salves ingeschakeld om ons te begeleiden bij het testen.” Jarno: “Onze eerste stappen waren het herzien en bijschaven van de teststrategie. Het project is onderverdeeld in een aantal fases waarin testactiviteiten plaatsvinden. De eerste testfase is de basisconfiguratie, waarin vooral statische review centraal staat. De tweede fase is de functionele configuratie, die vakspecifiek en proces-overstijgend is. Daarna start de acceptatiefase, waarin we veel aandacht besteden aan ketentesten. Hierin worden alle processen, van logistiek tot facturatie, als het ware aan elkaar geknoopt om vervolgens deze lange keten te testen. Naast deze ketentesten voeren we proefproductietesten en stresstesten uit om te zien of we de dagelijkse piek- en normale belasting aankunnen.” Miranda vervolgt: “Tijdens deze reis werd alsmaar duidelijker dat testen de hoeksteen is van kwaliteit en betrouwbaarheid. Wat vooral erg mooi om te zien is, is de passie van onze testmedewerkers. Ze hebben hart voor hun werk en voelen zich sterk betrokken bij het succes van dit programma, dit zie je terug in de inzet.”
Een zo efficiënt mogelijk testproces
Op dit moment werkt het team aan de functionele configuratie. Hieronder valt het testen van de functionele processen, de interne en externe koppelingen en de datamigratie. Jan-Pieter is één van de test consultants binnen de Werkgroep Testen. Hij vertelt: “Ik houd me bezig met het testen van de externe koppelingen. Deze maken gebruik van de HL7 standaard: een internationale standaard voor elektronische uitwisseling van medische, financiële en administratieve gegevens tussen zorginformatiesystemen. Het leukste vind ik om op technisch niveau mee te denken om handmatige testactiviteiten te automatiseren en te herhalen. Hoe richt ik het testproces zo efficiënt mogelijk in? Het uiteindelijke doel is om Certe continu inzicht te geven in de kwaliteit van hun product. Er wordt tijd bespaard doordat de organisatie sneller feedback ontvangt met beperkte tot geen handmatige validatie.” Miranda vervolgt: “Wat een erg mooie mijlpaal binnen dit project is om uiteindelijk onze doelen te bereiken, is de introductie van Testersuite. Deze tool heeft ons geholpen bij het stroomlijnen van onze testprocessen. Het biedt de nodige structuur om onze tests efficiënt uit te voeren. Hierin heeft Salves ons van A tot Z begeleid.”
Testkwaliteit omhoog brengen door documentatie
Communicatie is het absolute sleutelwoord in dit project. Jan-Pieter: “We hebben dagelijks gesprekken met de betrokken partijen: van de medisch specialisten in de ziekenhuizen zelf tot technisch beheerders tot de experts op het gebied van HL7 berichttypes. Er zit enorm veel kennis in de organisatie. Deze informatie halen we allemaal op om de juiste documentatie op papier te krijgen. Door voorafgaand te zorgen voor de juiste documentatie en deze met elkaar te reviewen, hanteren we allemaal hetzelfde uitgangspunt. Hierdoor worden fouten vroegtijdig voorkomen. Daarnaast kunnen wij vanuit onze expertise testontwerptechnieken toepassen, wat zorgt voor een voorspelbare testspecificatie en -uitvoering. Zo maken we de juiste keuzes in risicogebaseerd testen.”
Met testen een bijdrage leveren aan betere zorg
Jarno: “We werken aan een project binnen de zorgsector, wat betekent dat we maatschappelijk relevant werk leveren. Als er fouten in de software zitten, kan dat directe impact hebben op de patiënt. Het is mooi om aan betere zorg bij te dragen door een zo hoog mogelijke softwarekwaliteit te realiseren. En om dat samen met een groot team aan Salvessers en Certe-medewerkers te mogen doen, is helemaal leuk.” Miranda sluit af: “Onze reis naar de integratie van vier laboratoriuminformatiesystemen mag dan een flinke uitdaging zijn, het heeft ons ook doen groeien als organisatie. Met Salves als samenwerkingspartner hebben we een nieuw begrip van het belang van testen ontdekt en zijn we vastbesloten om deze kennis te gebruiken om nog meer successen te boeken in de toekomst.”
Test Engineer Regio Zuid
- 32 - 40 uur
- €3.000 - €5.500 bruto
- Onbeperkt opleidingsbudget