Medicatiestandaard omzetten naar testscripts

Met de nieuwe richtlijn worden elektronische gegevens correct uitgewisseld, waardoor er altijd een actueel en volledig medicatieoverzicht beschikbaar is. Het medicatieoverzicht wordt gebruikt door verschillende zorgaanbieders, zoals huisartsen, ziekenhuizen en apotheken. “VZVZ werkt voor dit project samen met het Nationaal ICT-Instituut in de Zorg (Nictiz)”, trapt Laila af. “Nictiz bepaalt de medicatiestandaard waaraan alle zorgverleners moeten voldoen. In samenwerking met verschillende informatieanalisten van Nictiz worden de acceptatiecriteria bepaald waaraan zorgaanbieders moeten voldoen. Deze vertalen wij vervolgens naar testscripts in Interoplab. De leveranciers testen de scenario’s die wij hebben ingericht; dit proces begeleiden en coördineren we ook. Vervolgens rapporteren we de testresultaten terug.”

Proof of Concept testen met leveranciers

Nu de eerste stappen zijn gezet met Interoplab, volgen Proof of Concept-dagen met de leveranciers. Laila: “Op deze dagen zorg ik voor de begeleiding en uitvoering van de testen in Interoplab. Mijn team is nu net begonnen met een stuk of acht leveranciers, zoals ChipSoft, CGM en FarmaVisie. Ook verifiëren wij of de testen bruikbaar zijn ingericht. Dat was best spannend, omdat het de eerste keer is dat we 1-op-1 met de leverancier werken. We zijn continu bezig met informatieverwerking. Gelukkig waren we goed voorbereid en konden we de druk prima aan. Daar ben ik trots op, zeker weten. De samenwerking tussen leveranciers, informatieanalisten en testers vind ik overigens heel erg leuk. Ik ben met iedereen bezig in de zorgketen: dat is exact in lijn met mijn functie als testcoördinator.”

Een andere werkmethode en langzame uitbreiding

Een interessant aspect van dit project is dat het de watervalmethode aanhoudt. “Omdat het project zoveel afhankelijkheden kent – denk aan de beschikbaarheid van leveranciers voor PoC-dagen – kan er niet op een scrummanier gewerkt worden”, legt Laila uit. “Ik heb hiervoor alleen maar binnen Agile of scrum projecten gewerkt. Dit vraagt dus om een andere denkwijze. De ambitie om de overstap naar Agile te maken wordt nog een mooie uitdaging.” Een andere uitdaging is het toenemende aantal leveranciers dat zal deelnemen aan dit programma en straks Interoplab gebruikt. Laila: “Hoe gaat de tool zich dan gedragen? Blijft alles intact? Het onderhoud plus de begeleiding van de testen monitoren we nauwlettend. Op deze manier kan de hele zorgketen straks vertrouwen op correcte medicatiegegevens.”