Vereenvoudiging met één managementlaag

De mobiele applicatie van dochterbedrijf Oxxio moest over worden gezet naar de codebase van Eneco. Hiervoor wordt de cross-platform programmeertaal Kotlin gebruikt. Randy vertelt: “Waar de Oxxio app eerst een redelijk summiere app was, kreeg het nu een flinke oppepper met bijna alle features die Eneco in de eigen klantapp heeft zitten. We gebruiken Kotlin omdat je hiermee het programmeren aanzienlijk vereenvoudigt voor alle platformen. Je kunt aanpassingen gelijktijdig doorvoeren, of de app nu op iOS of Android draait. Je krijgt één laag die alles managet en je kunt meerdere libraries gebruiken. Dit is mooi in theorie, maar uiteindelijk ontdekten we toch ook wat verschillen tussen de platformen. Je ontkomt niet aan wat handmatige, platformspecifieke aanpassingen.”

Mensenkennis en sectorkennis

Randy vervolgt: “Om een beeld te geven van de impact van deze nieuwe features: mijn team bestond uit één andere tester en maar liefst drie acceptatietesters per feature. In totaal waren we wel met zo’n zestig testers. Om het overzicht te bewaken, heb ik een dashboard gebouwd in Excel. Dit programma sloot het beste aan bij de kennis en ervaring die de testers hadden. In samenwerking met de acceptanten heb ik de door hun te accepteren scenario’s opgesteld. Deze testscenario’s heb ik zorgvuldig gedocumenteerd en zoveel mogelijk zelf uitgevoerd, zodat we de acceptatietijd flink konden verkorten. Anderzijds zit ik als test coördinator veel samen met de business. Zijn zij blij met dat wat is opgeleverd? Dit stuk consultancy in mijn werk, waarin je mensenkennis combineert met sectorkennis, is wat een goede tester maakt of breekt. Je moet overweg kunnen met de managementlaag en je boodschap goed kunnen overbrengen.”

Testautomatisering van webportalen

Toen de Oxxio app werd opgeleverd, ging Randy aan de slag met de verschillende webportalen van Eneco, Oxxio en WoonEnergie. Ook hier werden de klantomgevingen overgezet naar een nieuw platform. “Het is een heel nieuw traject, waarin ik de enige tester ben”, vertelt hij. “Het stuk testautomatisering vind ik het leukste. De scenario’s die ik heb gebruikt bij de app, heb ik zoveel mogelijk meegenomen in de automatische regressiescripts voor de webportalen. Zo kan de acceptatie bij toekomstige releases sneller verlopen. Inmiddels draait de regressieset ieder half uur voor alle drie de labels. Bij testklussen vind ik het belangrijk om samen met de developers iets moois neer te zetten. Ik wil niet de wijzende vinger zijn buiten de deur en zaken over de schutting gooien. We doen het samen. Dit zorgt er ook voor dat je veel van elkaar leert. Ik pikte bijvoorbeeld de nodige zaken over functioneel beheer op van ervaren collega’s. Zij hebben mij de weg gewezen; de bereidheid om te helpen komt niet vanuit één kant.”