Automatiseren van Health Level 7-koppelingen

In dit geval zijn de externe koppelingen Health Level 7-koppelingen (HL7). “Dit is een protocol voor berichtverkeer tussen twee partijen”, legt Jan-Pieter uit. “Het is een internationale standaard voor elektronische uitwisseling van medische, financiële en administratieve gegevens tussen zorginformatiesystemen. Denk bijvoorbeeld aan koppelingen met HiX, EPIC en xCare. De vraag was of het testen van de koppelingen geautomatiseerd kon worden. Dit zie je nog niet vaak gebeuren in de laboratoriumwereld. Certe was in eerste instantie wat terughoudend, omdat de organisatie altijd anders heeft getest. Het was dus ook pionierswerk en een echte uitdaging om dit voor elkaar te krijgen.”

Aanpak

In goed overleg met Certe kon Salves een Proof of Concept uitvoeren voor één koppeling. Het opvragen van documentatie was de eerste stap in Jan-Pieters aanpak. “Ik heb in het begin vooral veel vragen gesteld om de koppelingen en de regels voor het HL7-bericht te begrijpen om zo het proces te automatiseren. Met behulp van Postman, een tool waarmee ik berichten simuleer, kan ik zonder gebruik te maken van het bronsysteem toch HL7-berichten genereren en geautomatiseerd versturen. Ons idee was om bepaalde velden in het bericht variabel te maken. Zo konden we per testcase een andere waarde in de velden zetten om een ander resultaat te bereiken. Na veel uitzoekwerk is het gelukt om een bericht succesvol te versturen vanuit Postman naar GLIMS 10. Het projectteam was enorm enthousiast: dit werd de nieuwe werkwijze. Toen hebben we wel even een klein feestje gevierd!”

Tijdswinst door hergebruik

Jan-Pieter vervolgt: “We zijn nu bezig met de doorontwikkeling om het proces nog makkelijker en efficiënter te maken. Deze hele fase neemt tien maanden in beslag. Het is veel tijd, maar uiteindelijk kunnen we straks veel hergebruiken en inzetten voor de koppelingen met de verschillende organisaties. Dit komt doordat veel velden en koppelingen deels gelijk zijn aan elkaar. Zeg maar gerust zo’n tachtig procent. De tijd die nodig is voor testvoorbereiding wordt minder en de tijd die je kwijt bent aan uitvoer ook. En met negentig koppelingen die aangesloten moeten worden, is dat zeker de moeite waard.”