MoSCoW-methode biedt structuur

Het team van Steven gebruikte de MoSCoW-methode om structuur aan te brengen in het testproject. Deze gaat uit van prioritering op basis van Must haves, Should haves, Could haves en Won’t haves. Steven: “We zijn gestart met de absolute must haves: dit zijn de belangrijkste functionaliteiten voor zowel de klant als DELTA zelf. Denk daarbij aan het inzien van persoonlijke gegevens en het aan- of afmelden voor de diensten van DELTA Energie. Hierbij hebben we gekozen voor risk based testing. De regel ‘geen risico, geen test’ was leidend. Zo is het logisch dat het testen van de component betalingsgegevens, wat misschien een kleiner component is, veel dieper getest werd. Daar ligt immers meer risico. Uiteindelijk kwamen we uit op zo’n 4.000 testcases. Deze testcases hebben we binnen anderhalf jaar afgerond.”

Brandjes blussen en gestructureerd problemen oplossen

Als test coördinator zorgt Steven voor de ontwikkeling van de testaanpak. Hij vertelt: “Hierin bepaal ik mede het wat, hoe en wanneer van elk testonderdeel. Het doel is om het gehele testproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dit ging af en toe met horten en stoten, zeker weten. Maar dat is het mooie aan de ontwikkeling van een plan: er gebeuren altijd zaken die je van tevoren niet kan bedenken. Denk aan deployments die misgaan op omgevingen, bugs die je tegenkomt of omgevingen die ineens platliggen. Er zijn veel variabelen en omgevingsfactoren waar je rekening mee houdt. Dat betekent dat je aan de ene kant brandjes aan het blussen bent, maar aan de andere kant bekijkt hoe je iets op een gestructureerde manier oplost, zodat je het in de toekomst niet weer tegenkomt.”

Specifieke wet- en regelgeving voor de energiebranche

Steven vervolgt: “Bovendien is kennis van de branche essentieel. De wet- en regelgeving voor de energiemarkt is altijd in ontwikkeling. Zo is er ook tijdens de integratie nieuwe wet- en regelgeving uitgebracht die voor een bepaalde datum moest worden getest. Als deze impact heeft op Vattenfall, heeft dit ook gevolgen voor DELTA. En aangezien zij nu in hetzelfde systeem werken, maakt dat het soms gecompliceerd. Inmiddels zijn we uit de nazorgfase. We focussen nu op de zaken die we eerder niet konden oppakken. Dit komt neer op de should en could haves. Het is echt noemenswaardig om te zien hoeveel uren alle betrokkenen in het project hebben gestoken om het tot een goed einde te brengen.”