Twee verschillende projecten

Bij de afdeling Centrale Informatievoorziening houdt Remco zich bezig met twee verschillende projecten. “Ik werk aan een wegennetpakket dat overgaat op een nieuwe versie. Dat is een heel functioneel verhaal. Werkt alles nog zoals het in de vorige versie deed? Daarbij structureer ik de testcases en zorg ik dat dit zo uniform mogelijk gebeurt. Het andere project waar ik aan werk, is een systeem dat verkeersongevallen registreert. Hier komt een nieuw systeem voor in de plaats. Ik houd me bezig met het doortesten van dit nieuwe systeem. Mijn bevindingen geef ik vervolgens door aan mijn team. Nadat de bevindingen zijn opgelost, verzorg ik ook het hertesten en de regressietesten van het systeem.”

Werken op afstand zonder afstand te voelen

Het team van Remco zit verspreid door heel Nederland. Ze werken dan ook veel digitaal. Remco: “Een keer in de week ontmoeten we elkaar in Den Bosch. Gelukkig zorgt de afstand niet voor moeilijkheden. We weten elkaar gemakkelijk (online) te vinden. De organisatiecultuur zorgt er ook voor dat we open met elkaar kunnen communiceren. Zo heb ik geleerd dat het niet erg is om vragen te stellen en door te vragen. Ik kon vroeger te snel tevreden zijn met een antwoord. Nu vraag ik langer door. Hierdoor worden testcases uiteindelijk ook beter.”

Een snelle start

Eerder werkte de test consultant als functioneel beheerder. “Ik had naast mijn rol als functioneel beheerder ook taken die gericht waren op kwaliteitsborging”, zegt Remco. “Daar kwam testen bij om de hoek kijken. Omdat ik daar toen nog weinig ervaring mee had, heeft mijn vorige werkgever iemand van Salves bij mijn team aangesloten. Het werk dat hij deed en het werk dat daaruit voortkwam, vond ik eigenlijk veel leuker dan mijn eigen taken. En aangezien de consultant ook erg positief sprak over Salves als werkgever, werd ik wel nieuwsgierig. Ik heb toen op de website van Salves gekeken en kwam het traineeship tegen, wat me interessant leek. Maar na het behalen van een aantal certificeringen kon ik eigenlijk al direct aan de slag als consultant.”

Genoeg te ontdekken

“Eigenlijk ben ik dus heel toevallig het testvak ingerold en bij Salves terechtgekomen”, concludeert Remco. “Maar ik zit hier echt op m’n plek. Alles is goed geregeld en ik krijg veel kansen om mezelf verder te ontwikkelen. Zo start ik binnenkort met een nieuwe opleiding, dit keer een testautomatiseringscursus. Door testautomatisering werk je verder aan het concretiseren van testen. Dit maakt meer tijd vrij om met mensen in gesprek te gaan en je te focussen op complexere taken. Kortom, voorlopig valt er nog genoeg te ontdekken!”