Van handmatig werk naar automatisering

Matthijs’ eerste opdracht binnen Waternet was direct gericht op testautomatisering. “Het team zocht iemand die de functioneel tester kon ontzorgen”, vertelt Matthijs. “De aanslag- en klantbestanden die worden inlezen in het systeem dat we testen, werden voorheen door deze tester met de hand aangemaakt. Of ik kon helpen met het automatiseren hiervan? Zeker weten! Ik heb toen een code in Python geschreven om vanuit het databestand in Excel, aanslag- en klantbestanden te maken in JSON formaat. Deze leest het systeem vervolgens in. Ook controleert mijn team of de correcte aanslagen worden uitgestuurd naar klanten. Dit kostte vroeger veel tijd, omdat alles handmatig gebeurde. Met testautomatisering hebben we dit controleproces sterk versneld.”

Over op een nieuwe testtool

Nadat de aanmaak van JSON bestanden was geautomatiseerd, ging Matthijs aan de slag met de controle van de gegevens in het systeem. Hij vertelt: “Hiervoor werden verdere testcases uitgevoerd. Dit gebeurde met de tool TestProject, een testtool die GUI tests in de browser automatiseert. De tool bleek wat limiterend, waardoor ik extra code heb geschreven. In de loop van 2022 merkte ik dat de dienstverlening van TestProject achteruitging. Eerst kon ik nog met een persoon spreken, toen werd het een chatbot. Af en toe viel de tool uit en kon ik deze dagenlang niet meer bereiken. Al snel werd duidelijk dat TestProject op 31 maart 2023 zou ophouden te bestaan. Het werd dus tijd voor een andere tool, maar welke? Aan de hand van een zelf opgesteld programma van eisen hebben we verschillende demo’s gehad. Ik heb vervolgens samen met collega’s voor drie verschillende tools een proof of concept uitgevoerd. Eén tool is als beste uit de bus gekomen.”

Compleet herschrijven van testen

Dit betekent wel dat alle bestaande testen moesten overgezet vóór 31 maart. Matthijs: “De overstaptijd tussen de oude tool en de nieuwe tool was heel kort. Het lukte ons dus ook niet om alle testcases over te zetten. Wel wilden we alles veiligstellen met een exportmogelijkheid naar C# of Java. We moesten nadenken over een complete herschrijving van bepaalde testen. Dat was best een uitdaging. Het leuke eraan is wel dat ik mijn vaardigheden op het gebied van codering verder kon uitbreiden, om deze vervolgens zo goed mogelijk in te zetten.”

Snelheid en consistentie staan voorop

Voorlopig is de test consultant nog niet uitgekeken op het gebied van testautomatisering. “Testautomatisering brengt snelheid en consistentie met zich mee”, legt Matthijs uit. “Je kunt bijvoorbeeld een test inplannen die draait op het moment dat alle medewerkers naar huis zijn. ’s Ochtends start ik mijn computer op en kan ik kijken wat er gebeurd is. Zijn er tests gefaald en waarom? Er zal altijd een zekere mate van handmatig testen nodig zijn, maar testautomatisering kan veel tijd besparen én maakt je werk een stuk leuker en uitdagender. Althans, dat vind ik!”