Klaargestoomd voor een testcarrière

Na de opleiding Commerciële Economie gevolgd te hebben, dook Michel het testvak in. Hij miste diepgang in zijn opleiding en haalde dat ruimschoots in door binnen een maand verschillende certificaten te behalen. Michel: “Als trainee heb ik onder andere de ISTQB, TMAP, ITIL PRINCE2 en Lean Six Sigma certificaten behaald. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan als consultant. Het consultancyvak vind ik het leukste. Waarom? Je kunt in verschillende (bedrijfs)keukens een kijkje nemen en leert continu nieuwe dingen. Dit laatste is één van de hoofdredenen waarom ik voor Salves heb gekozen. Salves heeft een oneindig opleidingsbudget. Ik kan door blijven leren, dat spreekt me erg aan.”

Adviseren vanuit het Agile Innovation Team

Zo behaalde Michel binnen Salves vervolgens nog specifieke Agile/scrum certificaten. “Dit omdat ik Agile en scrum interessant vind en in het Agile Innovation Team zit”, legt hij uit. “Binnen Salves hebben we een aantal van dit soort specialistische teams. Samen met collega’s vanuit de andere bv’s behandel ik Agile vraagstukken van onze consultants. Denk bijvoorbeeld aan een scrum master die het team nog niet volledig Agile krijgt. Hoe kan hij hiermee omgaan? We denken mee en adviseren de consultant. Verder komen we met het team eens per maand samen om de Agile trends en ontwikkelingen te bespreken. Daarnaast geven we Agile trainingen aan onze collega’s.”

Elf jaar testen zonder een moment verveling

“Dat vind ik het leuke aan Salves”, vervolgt Michel. “Bij Salves werk ik inmiddels ruim 4 jaar. Er wordt geluisterd naar wat ik wil en wat mijn ambities zijn. Naast dat ik kan aangeven welke opdrachten ik leuk vind om te doen, is er altijd mogelijkheid tot verdere ontwikkeling. Zo heb ik onlangs een assessment gedaan, waaruit kwam dat coaching me heel erg ligt. Dit heeft me doen besluiten om naast Agile trainingen, ook mentor te worden van een trainee. Hij zit in mijn team, waardoor ik hem de fijne kneepjes van het vak kan leren. Ik vind het op mijn beurt erg leuk om hem te zien groeien. Daarnaast ben ik sinds kort geaccrediteerd in ISTQB en mag ik deze cursus geven aan onze collega’s. Ook geef ik gastcolleges over testen op hogescholen, wat tof is om te doen. Ik zit inmiddels alweer elf jaar in het vak, maar het verveelt geen enkel moment.”

Informeel en professioneel

Wat Michel voornamelijk is bijgebleven uit die vier jaar bij Salves? “De uitjes! De feesten van Salves, de workation in Barcelona, weekendjes weg maar ook zeker de informele cultuur die onze organisatie kenmerkt. Je kunt iedereen aanspreken: van directeur tot consultant. Er is weinig hiërarchie en de bv’s worden bewust klein gehouden. Ik ken bijna iedereen die voor Salves werkt. Je bent geen nummertje, integendeel. Het is een hele toffe organisatie om voor te werken. Maar als je specifiek kijkt naar hoogtepunten in mijn werk… Dan vind ik het mooi als ik merk dat ik de testexpertise echt kan overbrengen aan de klant en procesverbetering kan doorvoeren. Wanneer je wordt gezien als volwaardig expert op het gebied van testen en kwaliteit, dat is de kroon op je werk.”