Een peilstok in de organisatie steken

Voor Carintreggeland is het gesneden koek dat de kwaliteit van de IT-infrastructuur, het applicatielandschap en de software verhoogd kan worden door een sterk testbeleid en het hanteren van testprocessen. Léon: “Salves is daarom gevraagd om te starten met een nulmeting. In deze nulmeting steek ik als het ware een peilstok in de organisatie wat betreft testen. Hiervoor vraag ik alle relevante documentatie rondom testen op en houd ik verschillende interviews met stakeholders binnen de organisatie: van functioneel beheerders tot management. In deze interviews analyseer ik de verschillende visies op testen en hoe deze verbeterd kunnen worden. Iets wat me opviel, was dat iedereen het testen op een andere manier aanpakte. Eigenlijk wil je maar één richting aanhouden. In de nulmeting viel het me ook op dat Carintreggeland kwaliteit- en kwaliteitsbewaking al hoog in het vaandel heeft staan. Dit was heel mooi om te zien, zeker omdat hoge softwarekwaliteit van groot belang is in de zorgsector.”

Op maat gemaakt testbeleid

De volgende stap na de terugkoppeling van Léons bevindingen, is het schrijven van een op maat gemaakt testbeleid. “In het verleden was er al een testproces beschreven om meer effectiviteit te bereiken in het testen”, vertelt Léon. “Denk hierbij aan het vinden van de juiste fouten en de testen uitvoeren in een zo kort mogelijke tijd tegen zo laag mogelijke kosten. In het testbeleid dat straks wordt geschreven, gaan we nog een stap verder. We bepalen niet alleen de testaanpak, maar ook de acceptatiecriteria, de inrichting van de testen en de kwaliteitsbewaking, de infrastructuur en de te volgen procedures. Hierbij houden we ook rekening met de wens om in de toekomst testautomatisering door te voeren. Kortom, het testbeleid is een kapstok van alles wat met testen te maken heeft. Zo kan Carintreggeland vervolgens de testprocessen verder optimaliseren.”

Eenduidige manier van testen

Het testbeleid zorgt ook voor een eenduidige manier van testen binnen de organisatie. Door gebruik van templates, handleidingen en tools is het makkelijker om straks de testaanpak consequent uit te voeren. Léon: “Dit is precies waar bij Carintreggeland een mooie verbeterslag te maken valt. Doordat de functioneel beheerders gewend zijn om op hun eigen manier te werken, liggen er volop kansen op het gebied van efficiency. Door hetzelfde beleid te gebruiken kun je immers tijd besparen. Dit gaat straks hopelijk veel helpen. Zo ver zijn we nu nog niet: we hebben net feedback ontvangen op het nieuwe testbeleid.”

Een zachte landing

Een kleine blik vooruit durft Léon al wel te geven. “In de implementatiefase heb ik speciaal oog voor het creëren van draagvlak”, zegt hij. “Het nieuwe testbeleid moet straks zacht landen in de organisatie. Medewerkers moeten begrijpen waarom iets anders zal gaan lopen dan hoe ze gewend zijn. Communicatie is dus ook zeker een belangrijk aspect in de rol als test consultant. We leggen daarom eerst uit wat we doen en doen het daarna voor. Een volgende stap is samen testen, waarna de medewerker zelf aan de slag gaat. Vervolgens blijven we monitoren, evalueren en bijsturen waar nodig. Zo zorgen we ervoor dat het testbeleid ook echt goed geborgd is in de organisatie. Bij de volgende overgang, naar geautomatiseerde testen, staat ons team vanzelfsprekend weer klaar om de nodige ondersteuning te bieden.”