Conformance testen

De eerste stap in het traject is de aansluiting van het referentiesysteem op de Europese applicatie in Brussel. Een uitdaging in het traject zijn de conformance testen. Deze testen bepalen of het referentiesysteem voldoet aan alle vereisten. Leo: “Deze testen pakt mijn team op met het applicatieteam in Brussel. We hebben het systeem nagebouwd op basis van hun documentatie. Daar was weleens ruimte voor interpretatie aanwezig. Nu we met hen testen, begrijpen we beter hoe het systeem moet werken.”

 

Testautomatisering voor minimale onderlinge afhankelijkheid

“De aanpassing brengt een behoorlijke versnelling en versimpeling met zich mee”, vertelt Leo. “Ik zorg hierbij voor een stuk testautomatisering. Er staat inmiddels een set aan testen klaar die in Robot Framework is opgebouwd. Hiermee blijven de regressietesten die gereed zijn, onderhoudbaar. De testen kunnen los van elkaar worden afgetrapt. Op deze manier minimaliseer je de onderlinge afhankelijkheid en zorg je voor een stuk overzicht. Je kunt makkelijker wijzingen doorvoeren, zonder dat je diep in de code hoeft te duiken. Daarnaast zijn we bezig met het maken van containers voor geautomatiseerde testen. Deze worden via Jenkins afgetrapt, een automatiseringsserver. In Jip-en-Janneketaal betekent dit dat er elke dag een nieuw en schoon systeem wordt opgebouwd, specifiek voor onze testen.”


Van Selenium Library over op Browser library

Daarnaast is Leo bezig met de vervanging van de Selenium Library voor de Browser Library binnen Robot Framework. Hij vertelt: “De Browser Library kent veel meer voordelen, zoals een betere ondersteuning van shadowdom. Bovendien hoef je geen extra commando’s te schrijven waarin je wacht totdat een element zichtbaar is. Dit wordt namelijk automatisch voor je gedaan. Wat helpt, is dat de Douane een levendige testcommunity heeft. Er is altijd wel documentatie terug te vinden of er zijn mensen die bereid zijn om je snel te helpen. Dat vind ik ook het leuke aan deze opdracht: ik zoek graag de verbinding met anderen op en breng ontwikkelaars en testers samen.”


Toekomstmuziek

De tweede en laatste stap in het proces is om de applicaties binnen de Douane aan te laten sluiten op het nieuwe referentiesysteem. Leo: “Dat is voor nu nog even toekomstmuziek. Ons eerste doel is om het referentiesysteem goed aan te laten sluiten op de Europese applicatie. Daarna buigen we ons over het volgende vraagstuk.”