Petje op, petje af

Bjorn kwam in een heel nieuw team terecht waarin Agile werken voor velen nog onbekend terrein was. “Dat zijn twee uitdagingen in één voor een scrum master”, vertelt hij. “Je probeert een veilige werkomgeving te creëren en tegelijkertijd het Agile gedachtegoed stap voor stap te introduceren. Vooral in het begin was het hard werken. Het team vond dat er te veel scrum meetings gehouden werden die te veel tijd in beslag namen. De bedoeling is juist dat deze heel gestroomlijnd verlopen, zodat we binnen de tijd klaar zijn en we veel output genereren. Dat is een proces waar je gezamenlijk doorheen moet. Het zorgde er ook voor dat ik de pet van scrum master vaker op had dan die van tester. Toen het eenmaal liep, kon ik me meer op testen focussen. En dat paste ook prima in het werkproces dat we doorliepen.”

Focus verleggen

Als agile tester houdt Bjorn zich onder andere bezig met functioneel testen en testautomatisering. “We gaan straks van het ene warehousemanagementsysteem over naar het andere”, vertelt hij. “Dat is heel spannend, want het moet in een keer goed gaan. Het magazijn komt namelijk voor een paar weken stil te liggen als we het systeem vervangen. Dit betekent omzetverlies. Daarom moet de implementatie zo secuur en zo snel mogelijk verlopen. De balans in het aantal uren dat ik aan testen besteed of aan scrum master-taken is hierdoor op natuurlijke wijze verschoven. Ik houd me nu meer bezig met gebruikerstesten en dry runs. Ik stel de juiste vragen en bewaak de kwaliteit van het proces. Wat ik grappig vind, is dat ik onbewust de rol van tester altijd met me meedraag. Mijn team vindt namelijk dat ik vaak te kritisch ben in de retrospective. Dat is dan toch de aard van het beestje als quality consultant, haha.”

Spin in het web

Doordat hij tester is, vindt Bjorn makkelijk aansluiting in het hele team. Dat helpt hem in zijn rol als scrum master: “Ik denk dat een tester vrij snel alle personen weet te vinden. Je bent veel in gesprek met ontwikkelaars, product owners en andere teamleden. Hierdoor weet je hoe de lijntjes lopen en kom je al snel bij het sociale stuk van de scrum masterrol terecht. Daarbij moet ik wel zeggen dat het fijn is dat ik nog aanvullende cursussen heb gevolgd. Ik heb geleerd wat voor type scrum master ik ben. Zo ben ik altijd actief in meetings, terwijl het soms beter is om een rol op de achtergrond te pakken en wat ‘luier’ te zijn. Gedurende een project ben je logischerwijs eerst wat actiever op de voorgrond en daarna meer op de achtergrond aanwezig. Hierdoor heb ik weer meer ruimte voor mijn rol als tester. Die afwisseling blijf ik erg leuk vinden. De twee petten staan me perfect.”